img

Rezumat

In prezent, laserii sunt absolut necesari in multe aplicatii militare si civile si este o necesitate sintetizarea unor materiale inovative pentru realizarea unui dispozitiv de limitare optica care sa previna distrugerea cu laserul a dispozitivelor optoelectronice si afectarea ochiului uman. Obiectivele generale ale acestui proiect sunt:
(1) validarea unei tehnologii de laborator de sinteza a unei clase inovative de materiale optice neliniare in domeniile spectrale vizibil si infrarosu, bazate pe grafena.
(2) realizarea unui dispozitiv de limitare optica bazat pe materialele sintetizate. Vor fi investigate atat materialul compozit sticla silico-fosfatica (SP) - oxid de grafena (GO), in forma volumica/film, cat si filme de oxid de grafena/oxid de grafena redusa, preparate prin metoda sol-gel.
Aceste materiale au rolul de a-si reduce transmisia optica atunci cand intensitatea fasciculului laser incident creste peste o valoare de prag, asigurand o intensitate constanta a fasciculului laser transmis si prevenind astfel afectarea ochiului uman si deteriorarea diferitilor senzori optici. Investigatiile realizate prin metoda Z-scan vor permite explorarea proprietatilor optice neliniare si a performantelor optice de limitare a acestor materiale si vor permite selectarea celui mai performant material care va fi utilizat la realizarea prototipului de limitator optic.